Artistsläpp: Sousou Cissoko & Nadin Al khalidi

 

Nadin_SouousSousou växte upp i Skåne i helt rum fullt av olika instrument. Hon började spela fiol vid fyra års ålder. När hon var i tioårsåldern
inledde hennes pappa ett samarbete med den gambiske koraspelaren Alagi Mbye som sedan regelbundet kom på besök hos familjen i Höör. Hon lockades av koran när hon hörde den spelas. Instrumentet var helt nytt och obegripligt för henne och därför sökte hon sig ända till Västafrika för att lära sig. Idag är Sousou är en av världens få kvinnliga koraspelare och mest känd som sångerska och Kora spelare i ”Sousou & Maher Cissoko”. 

Nadin växte upp i Bagdad och Kairo i ett musikaliskt och konstnärligt hem. Under åren i Irak studerade hon klassisk västerländsk fiol och hade varken kontakt eller intresse för arabisk musik. År 2003 kom Nadin till Sverige som krigsflykting och strax efter upptäckte hon den arabiska musiken, i Malmö! Sedan dess har hon varit fullt engagerad i integrationsfrågor och tagit in det i sin musik. Idag är hon mest känd som sångerska, Saz spelare och frontfigur i Malmöbandet Tarabband som spelar arabiskt. År 2014 tog hon emot bl a priset ”Årets Traditionsbärare” vid Folk & världsmusik galan.

Under Rundgång i Ladugården 2014 gör Nadin och Sousou premiär som duo. Ett musikaliskt samarbete som förenar två starka kvinnliga röster och många berättelser som sträcker sig mellan Irak, Egypten, Senegal och Sverige.

Nadin Al khalidi – sång, Saz, gitarr

Sousou Cissoko – sång, Kora, gitarr

Mer info om Nadin och Sousou hittar du här:

www.nadin.se

www.sousoumaher.se